A jó érzés nevében!

Tilt, Tűr, Támogat

Beszüntetjük a Fishing on Orfűt!

2013. szeptember 02. - Az apparátus

Videóbíró fejléc2.jpg
Videóbíró rovatában Az Apparátus minden hónapban, egy olyan kiemelt fontosságú audió és vizuális szinkronicitásra épített kisfilmet (ún. videoklipet ) tárgyal meg, ami valamilyen irányból kiemelkedő paraméterekkel bír, ezért felsőbb szintű szabályozása feltétlenül szükséges.

A Videóbíró augusztusi esete:  Kiscsillag - Fishing On Orfű

Nos, jól van..jól van... Az Apparátus megpróbálja összeszedni, annak a jobbik énjének darabkáit, melyet most vertek szét annyi légkalapácsütéssel, mely egy közepes méretű dubaji útépítési beruházásnak is biztos elegendő lenne. Csak a mi énünket utána még lehugyozták a román vendégmunkások, és ha már arra járt ráverte Alföldi Robi is.


Ennek ellenére megpróbálunk nem lüktető érrel a halántékunkon anyázni, hanem bürokratikus, személytelen tárgyilagossággal helyeztük el vizsgálatra az elemet, ügyboncnok-asztalunk 3T-s koordináta rendszerében. 

Emberek, lássanak:





Túl vagyunk rajta, fújjuk ki magunkat! Akik rosszul lettek próbáljanak mély-hasi légzésekkel, magzat pozícióba kuporodni a földön, és onnan lejjebb görgetni a YouTube beágyazásról, mielőtt a vödörrel berohanó hozzátartozónk, egy immár végzetesnek bizonyuló mulasztást ejthetne meg.

Először is szögezzük le, a Videóbírónak nem tiszte Lovasi András korábbi, vagy épp jelenlegi, együtteseit, életművét, a magyar könnyűzenére gyakorolt jelentőségét, Kossuth-díját firtatni, elemezni. Több, mint biztos, hogy vannak nála gennyesebb, fájóbb kelések a hazai popkultúra testén. Széleskörű népszerűsége, pedig még Az Apparátus szigorú ítélőtestületét is meggyőzi arról, hogy betiltásával foglalkozni önveszélyes cselekedet lenne a szervezet legitim mivoltának szempontjából. Maradjunk annyiban, biztos tud valamit a fazon. Esetünk, a szerző, és bandája, kifejezetten fenti megnyilvánulására koncentrál, mely 2008 óta nehezíti kulturális lelkiismeretünket. Vágjunk is bele!



MI ez az egész?!


Valaki elkurjantja magát, egy identitás zavaros Pitbull - Whoopey Goldberg mutáns, hibrid attitűdjével, hogy "Disco Babyyyeeee, hűűűáá", és elénk tárul a művészi, tréfás kontrasztot szemléltetni hivatott kismagyar valóság, az orrfűi tó, és annak üvegtigrisi hősei, a pecázni készülő kisemberek.

A realitást, a színvilágon kívül, egyedül - a klipbe feltehetően pécsi pátriája okán haverságból kerülő - amúgy jóarc Rátgéber László szerkója töri meg, gyanússá téve hogy nála vannak a Bolygó Hollandi cuccai. Az igazi szellemi terror, azonban sajnos, csak éppen itt indul meg.


Ugye ti is legalább olyan kellemetlenül érzitek magatokat, azokban a pillanatokban, amikor Rátgéber mester valami egészen különleges homo-erotikus vonaglásba kezd, mókásnak szánt grimaszokkal, hogy még egy Sass-kabaré éltes publikumának sorai közt is szívesebben bújnátok meg?

rátgéber_1.jpg

Ezzel az egészen arcpirító látvánnyal pedig - ha mondhatom így - tökéletes összhangban van, a direkt butácska szöveg, amiről süt, hogy ezek a pecás, középkorú, kerti sütögetéseken fröccsözgető, jó pár X-en túljáró, keserédes bölcsészek, azt szeretnék üzenni, hogy most aztán kurvára elengedték magukat! Micsoda felszabadult örömzene! Milyen spontánok már ezek a halszagú kópék! Hát nem tisztára ilyen feelinged van?!

Engem azonban továbbra sem hagy nyugodni az a nyomasztó érzet, ami olyankor szokott rám törni, mikor internetre felkerült, amatőr performansz videókat látok, amikről nem lehet teljes bizonyossággal eldönteni, hogy csak félig, vagy teljesen gondolják komolyan, de mindenhogy kellemetlen. Tudjátok, az ilyesfélék. 

Lovasi és bandája, azonban feltehetően a szerény számú máshogy gondolkodók táborát gyarapítja, mert a refrénnel, és az ahhoz tartozó, váratlanul ránk támadó látvánnyal, minden eddiginél súlyosabb csapást mérnek az ilyen szuper fegyverek ellenében teljesen védtelen szürke állományunkra.

Az Inferno


Komolyan mondom, elképesztő, hallatlan! Értjük, hogy van ez a rész amikor a vízben, a Balázs Péter utáni legnagyobb ho-ho-horgászok szmokingos sármőrökké változnak, mert denszing in dö nájtkláb, de azért lófasznak is van vége. Arra már eleve nem könnyű magyarázatot találni, hogy hogyan lehet ez a formáció egy klasszikus definíció szerinti rockbanda, hiszen ilyen lehetetlen, a coolság legelemibb molekuláját sem tartalmazó, a nyugdíjhoz már eltökélten közeledő, gyógyegerekből felépített csapatot, a Country Church óta nem cipelt a hátán mozgókép.

Az egyikük feltehetően egy általános iskolai furulyatanár, a másik BKV ellenőr, ez a harmadik pedig inkább nem is akarom mondani mire emlékeztet, de maradjunk annyiban, hogy ő inkább az óvodák, és alsó tagozatos általános iskolák környékén denszingel, nem a nájtklábban.

valaki.jpg

Nem vagyok szakember, és nem tudom mi az a lencse, amivel azt a sajnálatos beállítást elérték, mikor egy buborékból szövegelnek ki nekünk a tagok teljes pofázmánnyal, de...! Ennél irritálóbb, tenyérbe-mászóbb, idegesítőbb tudat-buzerátort, még soha életemben nem láttam! Annyit tudok csak az ég felé nézve üvölteni, hogy bárkik is ezek az emberek, vigyék innen őket azonnal, és soha többet nem akarom őket látni! Mégis mitől ilyen kurva elégedettek? Fogtak két snecit, levertek egy törkölyt, és volt akinek összejött valami az ovi előtt? Mintha a rendezőnek kifejezetten érdekében állt volna, annyira idegesítő légypiszokká változtatni a zenekari tagokat, (és Rátgébert) hogy azok testét mindenki az orfűi tóban akarja lebegni látni, arccal a halak felé.


Lovasi.jpg

Arról természetesen senki sem tehet, hogy milyen külső adottságokkal lepi meg földi karrierjének kezdetekor őt az élet, és azt is vallom, hogy a zenészek, zenészek, nem pedig dekorációs kellékek, mint mégis oly sokszor manapság. Van viszont valaki, aki úgy érzi, hogy ebben a látványközpontú, elsősorban promóciós célt szolgáló, zenés mozgóképben szereplő férfiak, jó ízléssel, előnyükre válva vannak megjelenítve? Senki? Köszönöm, akkor mehetünk tovább.

Egyedül talán az a konspirációs teória adhat vajmi kevés magyarázatot a miértekre, hogy az összes körülmény annak az egy hitvány célnak volt alárendelve, hogy Lovasi Andrást végre jó csávónak lehessen beállítani. Társai mellett, kétségtelenül egy genetikai szuperpuma, aki szemérmetlenül csábosan tudja húzogatni a szemöldökét, ha ráadnak egy szmokingot, és ezt minden buborékos fellépése alkalmával büszkén be is mutatja nekünk. Úgy kb. 30-szor..

Valószínűbb azonban, hogy csak a természetes kiválasztódás következménye minden, és egyszerűen egy ilyen társaság volt az, amelyik csont nélkül hajlandó volt vezérbikaként elfogadni Andrást. Ide még egy bagós Kispál sem jutott.



Konklúzió, Ítélethirdetés


A továbbiakban persze Rátgéber rossz hatására, táncra perdül a tóparton az egész orvhorgász bagázs, a refrént már kánonban nyomják, és még néhány egészen szomorú, és szégyenteljes víz alatt játszódó snittel is megismerkedünk, a szmokingok völgyéből. Hamar kiviláglik az is, hogy a perverz külsejű süllő vadászok álmai netovábbja egy rajzolt gyermek sellőlány.

Az apparátus pironkodva bevallja, hogy hajlamos a gyengekezűségre, és megnézvén többször is a klipet - emberfeletti önuralomról téve tanúbizonyságot - már kezdtük megszeretni, és megsajnálni ezeket a bohóckodó jó szándékú figurákat. Az a tény, hogy nem vicces, hanem rajtuk röhögünk, még nem cenzúrázhat egy produkciót. Jó Izlés cimborámat is meglehet sérteni, a szólás szabadság nevében. Viszont akkor elérkeztünk az alkotás vonatkozó pontjához, ami azonnal újra fellobbantja bennünk a tisztítótűz lángjait.

Az egész mű szerkezetétől teljesen elütően, egy pontnál, Lovasi elkezd ripacskodni. egy jobb sorsra érdemes keszegnek, hogy "csókoljál meg kiscsillag". Csakhogy tisztázzuk, ilyen nem szokott a mesékben lenni, hogy a büdös nyálkás hal, sellővé változik, tehát nem csak zeneileg, de dramaturgiailag is indokolatlan a kirohanás.


Az a mimika, az a megnyilvánulás..Egy pillanatba zárva kaptuk meg a mindenséget, amiért kontra hányni lehet Lovasitól. Az "érzékeny, és intelligens borostás fickó", rekedtes hanggal, fanyar attitűddel, ami ha azt mondanánk nem lenne elég baj, társul hozzá egy fajta maníros, impotens pökhendiség, ami a nihilista értelmiségiek sajátja. Tetszik, vagy sem, Lovasi a maga szarok bele, lityi-lötyi elvonuló ideájával, ő, és bizony ő ágyazott meg nekünk, az ilyen féléknek. Tetszik, vagy sem, Lovasi ha 20 évvel később születik, most Bye Alex lenne.

A fenti megállapítás után az apparátus bezárta az ülést.

Az apparátus ítélete, a Kiscsillag - Fishing On Orfű című videoklipjének ügyében:

TiLTOTT



A bejegyzés trackback címe:

https://beszunteto.blog.hu/api/trackback/id/tr505487432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása