A jó érzés nevében!

Tilt, Tűr, Támogat

Köcsög-e Alföldi, és István-e a király?

2013. augusztus 25. - Az apparátus

Szerencsére mostanra elcsendesedett a közösségi média óceánja és az internet tengere. Végre nem tör ránk boldog-boldogtalan véleményalkotó valami botcsinálta István a Király kritikával, megpróbálván belefűzni magvas személyes értelmezéseit politikai ínyencségének megfelelően.  Kezd elülni az állampalapítás ünnepét követő össznépi alföldirobizás, aki ezúttal kultikus történelmi rockoperánk renoválása kapcsán került a harmatos kollektív tudat, és közbeszéd fókuszába.

Jelen sterilebb körülmények között pedig végre tud dolgozni az apparátus is, a tőle elvárható sebészi pontossággal. Azonnal tudtuk, hogy behatóan kell majd megvizsgálni,  ezt a rendkívüli figyelmet kapó kulturális elemet, mely ráadásul nemzeti identitásunkkal, történelmünkkel, és az aktuálpolitikával is direkt kapcsolatba hozható, nem véletlen hogy kiemelt fontosságú ügyként kezeltük.

Az Apparátus 3T-s koordináta rendszerének megvitató bonc-űrlapján tehát mai tárgyunk:



                        ISTVÁN A KIRÁLY ( Rockopera - 2013 )



Mielőtt egyáltalán munkához láthattunk volna, természetesen esélyünk sem volt kikerülni az átdolgozásra rácsodálkozó közönség internetes reakcióit, anélkül, hogy egy percet is láttunk volna magából a műből előzetesen. Szakértő kritikusok tolmácsolásában tudtuk meg, hogy az új változat egy eszméletlen politikai fricska, hiszen a náci (..) Asztrik bíboros valójában maga Orbán Viktor, aki a tömegbe lövet, diktatúra, rezsim, meg Szent Koronába zárás. Zseniális! A kormány ettől aztán magára ismer..A másik csokorba sorolható variációk többnyire egy balliberális homoszexuális hazaáruló szellemi maszturbációjáról számoltak be. Ami a színpadon történt azaz ondó rájuttatása volt nemzeti értékeinkre, és a performansz lényegében egy romboló hatású, magyar és magyarság ellenes, gyűlölködő interpretáció. Miután már kétségeim támadtak afelől, hogy nem-e valamely megosztó politikai hetilap címével keverem-e össze a színdarabot, sikerült második hullámban előkerülnie az érzékeny, művész világot értő, és belülről ismerő hangoknak is. Itt többnyire Alföldi zsenialitását méltatták, "aki egyébként is egy korszakos rendező művész" , de most újfent villantott elegáns és finom újra értelmezésével. Azt is megtudtam, hogy igazából saját olvasatával csak elvennie sikerült a mű eredeti értékeiből, mert ő egy fogalmatlan, modernista rendező, aki minden mű eredetijét a saját szája íze szerint csavar ki magából.

Ilyen előzmények után nem csoda, ha habzó szájjal, botrányra készülve ültem neki a befogadó élménynek. Eltorzult arccal szerettem volna rázni az öklömet, igazat adva egyik, vagy másik véleménynek. Ételt köpni a döbbenettől a monitorra, szégyellni magamat mások helyett, a gangra kihallattszódóan buzizni egy ízeset, és természetesen beszüntetni, beszüntetni, beszüntetni.



                                                           Az első percek:

Vártam is a play gomb után a rám váró guilty pleasure-t, a felháborodás kellemes borzongásával teli kéjutazást, ám ehhez képest, csak egy rakat picsa-sortban és torna cipőben szteppelő tinicsajt kaptam, ( Jó Izlés barátom korrekciója szerint fele-fele arányban voltak ott fiúk is) ami önmagában nem volt egy különösebb mélyütés, mert az eredeti műben is kortárs utcai viseletben jelent meg a nép reakcióit szimbolizálni hivatott statiszta-háttértáncos csapat.




260797_istvan_a_kiraly_2013._forras_mti_kelemen_zoltan.jpg (Forrás: MTI Kelemen Zoltán)

Ami inkább feltűnő volt, hogy a szerencsétlen plebs úgy menekül minden főszereplő elől, mintha azonnali halállal járna az érintésük. (lásd: http://hu.marveldatabase.com/Jacob_Eichorn_(616) ) Balról egy Géza fejedelem, jobbról egy Sarolta, ott az István, és kitört a pánik szalad ki merre lát..Ez a pár suhanc szemmel láthatóan rettegésben tartja a környéket egy ideje.


A történet hömpölyög tovább, a dalok még mindig jók, ( Alföldi nem nyúlhatott hozzá érdemben semelyik track eredetijéhez a Szörényi-Bródy szerzőpárral kötött megállapodás szerint) a cselekmény fenn tartja figyelmet, akkor is, ha tudjuk az utolsó kottáig mi várható az események láncolatában. Ennél a pontnál már kezdtem letenni a felháborodásról, inkább érdeklődve figyeltem a képi koncepciót, és az új megvilágításba került karaktereket. Rá kellett jönnöm ezt az alapművet annyira kitalálták, hogy még Hajdú Péter sem tudná tönkretenni. (Na jó, ő talán:https://www.youtube.com/watch?v=YC9lDDznkZk )

A nép mint említettem folyamatosan egy gyermekkorában megvert, félénk kóbor macska módjára viselkedik, Asztridnak a szeme sem áll jól, maga a reverendába bújtatott démon. Sarolta egy érzéketlen, hatalmaskodó kevély nő, Gizelláról egyenesen semmi jót nem lehet elmondani, no és ez az István fiú..Ebben a kortárs öltönyben pont úgy néz ki, mint egy tehetségtelen kisvállalkozó, aki tisztességgel és becsülettel küzd a megélhetésért az országban, de az APEH-hal még neki sem fog sikerülni elbánni. Az abszolút kisember, az a fajta pali akit csal a neje, megnézi a híradót esténként, és szeret a vendégek előtt nem uncsinak tűnni, hiszen politikai és egyéb felnőttes témákban süt el vicceket, de persze ettől még unalmasabb lesz. A vendégek is igazából a felesége barátai. Talán még a lába is büdös.. Na ő lett Istvány a király, és ez Feke Pál hozzáadott értéke. 

Most, hogy Berény Andrást az uncsi fiút kibeszéltük, beszéljük a dögösebb, tökösebb Berényi Miklósról, akarom mondani Koppányról, akit, kiáltsuk együtt, ki formál meg: https://www.youtube.com/watch?v=GAM8gniwf5o  Köszöntsük Bucit! Szerencsére a darabban az eddig hittekhez képest sokkal ügyesebben viszonyul a lépcsőkhöz, és az embernek valahogy vele van a legkevesebb problémája. Ez fakadhat abból, hogy amióta megjárta a sittet mindenki egy kicsit nagyobb francnak gondolja, bad boy you know, illetve Koppány vezér megvilágítása tulajdonképpen változatlanul lett hagyva, Boldizsár Miklós elképzeléseihez képest is. Azért kicsit kipattinthatta volna magát Bandesz a szerepre, mert a Koppány-féle nyers erőt, az alfahímet csak bazsalyogva hisszük el neki. A hárem hölgyek énekénél is aggódtam, hogy szobára viszi őket.

Az a helyzet, hogy mivel csak a vívódásaival küszködő - feltehetően otthon lyukas sarkú zokniban mászkáló - kispol..akarom mondani István volt az egyetlen pozitívnak tűnő karakter, ebben a fertőben Sur, Solt és Bese elemi erővel robbant be, mint a szimpatikus-csibész garnitúra. Gyarló az ember mondják, és ők legalább felvállalják e között a sok képmutató erkölcsi métely között. Ebben az elbaszott alternatív történelmi univerzumban nem is lehet őket őszintén hibáztatni. Itt mindenki akkora köcsög, de úgy ténylegesen, hogy az ő stílusos szemétkedésük üdítő, ahogy  pofátlanul elhúzzák a néptől a kondért, egy kis swing, szteppelgetés, széles mosoly, praxis, behízelkedő arckifejezés, csajok.. all in, eddig mindent ők vittek. Megkönnyebbülés ebben a kilátástalanul hamisan pátoszos légkörben.

                                  A darab keresztje: mindenki szararc 

Ezt a fenti tétel mondatot teljesen komolyan gondolom. Saroltáról már szót ejtettem, hogy azon kívül nem sok minden érdekli a világon, hogy a jól nevelt kisfia oldalán királyyné maradhasson. Halom számra öletné az embereket, legyen az pogány, vagy csak kedves jó kedélyű regős bácsi. Borítékokat osztogat az SS Keresztény tiszteknek, halott rokona megüresedett javaiból mulatozik a véres csaták után, mit neki nemzeti gyász. Uram bocsá', szerintem még Gézát sem szerette igazán.  Persze lehet mondani, hogy az eredetiben is ugyanezek voltak a sorai, de ítéletem szerint tudatosan formált belőle Udvaros Dorottya, egy hideg számító furiát, rendezői elképzelés szerint.

Aztán itt van ez a Gizella dolog, ezt egyenesen nem is értem..Dankézgat az Isten hozottra, szeretőt tart az náci állományból egy fritz képében, Istvánt puha pöcsnek tartja, de azért a rangja, meg hogy királyné legyen fontos,  a cím és a pompa imponál neki, egy igazi jó keresztény. A darab közepén, nem hittem a fülemnek..Alföldi beleírt egy olyan sort, ahol Gizella éppen az élete őrlődésében lévő Berényi Andrást szakítja félbe, fejhangon beledalolva egy olyan dumával miszerint: "István, nem törődsz velem eleget, csináljunk inkább egy gyereket!" - Kultúrális KO , szellemi mélyütés, és itt nincsen mentség, ez egy hozzáadott Alföldi..aki helyenként 1-2 plusz nótával is megtoldotta ezt a karaktert, no nem erényére válva. Megmagyarázhatatlan, és azonnali véres megtorlást követel, annyira prosztón nem illik az egész mű sodrásába!


35355_download.aspx_big_normal.jpg(Forrás: Amdala.hu )


Azt már mondanom sem kell, hogy a keresztények mennyire szararcok.. Ide jöttek militarista verőlegényekkel ,bármikor leszedhetnek egy gépfegyverrel,  de ha csak egy szem pogány-punk rendetlenkedik, a kigyúrt smasszer lelkészek is elvégzik bármikor a piszkos munkát. (lsd. Laborc bűneset) Az egység vezetője, maga a mindenkori ős gonosz, akinek a teljes földi és szellemi gyarmatosítás a célja, (végül világuralom) miközben a szerzetesek csuhás vörös keresztet lóbáló dementorok, akik szemmel láthatóan a sötétség, és a gonosz erőinek harcosai.

Azt hihetnénk, hogy akkor majd biztosan a pogányokban leljük meg az értéki szépséget, de itt nem kapunk ilyen feloldozást sem. Spanglit szívó Lucifer utánzatok (Novák Péter) sátánista szeánszán megy az állat áldozat, a tam-tam dobok, szét kennek egy kis vért az a fejükön, majd őrült arccal vonaglani kezdenek, ló lefejezés, rítus tánc, minden van itt, ami ahhoz kell, hogy ne engedd egy ilyen buliba a lányodat. No és nem azért mert Alföldi világában Koppány emberei Punk rockerek. ( Ami végül is önmagában egy működő láttatása volt a rendezőnek )

Ebben a tökéletes földi Infernátusban, egyedül István, Koppány, (és Koppány lánya ) sajnálható meg, akiket a saját fészkük kényszerít arra, hogy egy öntudattalan , elnyomható , gyenge népért való uralkodás érdekében, ugyan ontsák már ki egymás vérét. István már több dalocskában kapisgálja, hogy nincsen itt jó döntés, de olyankor jön egy karrier tudatos anyuka, vagy egy unatkozó Gizella, aki felcsináltatná magát, és nem engedik rájönni szegény Feke Pált, hogy az egyetlen megoldás, ha lelép a Szent Korona közvetlen környezetéből, és távozik valamelyik szegedi mellék utcán. Koppánynak pedig sajnos a drogtól és rnrolltól nincs józan ítélő képessége.

                                  Konklúzió, Ítélethirdetés

Alföldi egy szörnyűséges víziót adott át a közönségnek, egy értékek, és jó választási lehetőség nélküli világról, ahol nincsen igaz eszme amibe kapaszkodni lehet. A nép megfélemlíthető, és kiszolgáltatott birka nyájként viselkedik (  Ezért szavaztak annyian a Fideszre ééérted..) jó vezetőd nem is lehet, a náci feeling pedig időtlen és mindig fenyegeti az embert. A vallás pedig a legsötétebb , leggonoszabb szellemi rabiga, amit ember, ember ellen elkövethet, fusson az bármilyen címszó alatt. Amúgy meg magyar, magyarnak farkasa, széthúzás és Fuck You all. Nagyjából ez az a paradigma váltás, amit Alföldi ecset vonásai nyomán összefoglalhatunk.

Az eredeti műben hittél a Krisztus külsejű Istvánnak, a papok is csak papok voltak, abban az Istenben pedig bízhattak a hívei, és nem fegyverrel kényszerítették őket bárkit éljenzésére. Abban a szebb világban még Gizella sem volt csalfa..Jól láthatjuk, hogy egy megkeseredett ember kreációja ez, aki a mai napig tudta kiheverni, hogy az új főnökség kipenderítette a Nemzeti éléről, ami párosult azzal a már ismert tulajdonságával, hogy szereti megdöbbenteni a nézőt. A mű kétségkívül hatásos, és egy alternatív 2.0-ás univerzumot teremt, az amúgy mindenki számára jól ismert történetnek. Ettől függetlenül, egy percig senki ne higgyen a palinak. Annyira messze nem szörnyű, és kilátástalan ez a világ, (ország) mint amennyire a rendező láttatja. Főleg nem romlott ennyit 30 év alatt, az eredeti mű kiadásának idejéhez képest. Kacajra méltó fátyolos szemmel a múltba révedezve, napjainkat valami fajta sötét terror korszakaként beállítani. A legtipikusabb nosztalgia kiszolgáló önbecsapás. Egy rockopera pedig, rendezőtől függetlenül sosem lehetne politika kérdéskör tárgya, legyen szó annak öncélú kikacsintgatásairól, (Róbert unja a politikát) vagy a mű kritikájáról. Ez Alföldi, és a közönség pedig kölcsönösen megszegte valahol.

Bár a fent említett negatív láttatás, és pesszimista rossz hangulat keltése miatt semmiképpen sem támogatnám a darabot, ettől függetlenül nem sikerült elrontani magát az élményt, amit a befogadó átélhet a dalok és a történet linearitása által, így nem szükséges tiltólistára tenni. Helyén kezelve, az eredeti mellé téve, ismerve a körülményeket, érteni fogjuk miért kaptuk ezt a koncepciót.Aki sötét világokba vágyik, élvezze nyugodtan az alternatív valóságát a műnek. A gyerekeknek pedig azért ne ezt mutassuk meg elsőre.


Az apparátus ítélete, az István a Király 2013-as újra dolgozott kiadása ügyében:


                                                              TŰRT



A bejegyzés trackback címe:

https://beszunteto.blog.hu/api/trackback/id/tr975475152

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyne lenne véleménye? Leküldték a pártközpontból! 2013.08.26. 09:11:55

Vidnyánszky Attila ügyesen hozza a primitív, moslékzabáló, hatalomhoz törleszkedő zsírparaszt archetípusát. Pontosan azt a karaktert, amit Sur, Solt és Bese bocskaiba bújtatott alakjával figuráz ki az Alföldi-féle István, a király feldolgozás. A tehets...

Trackback: Kampányharcok, nagygyűlések, seggnyalók, exit poll, szlogenek, múltba révedés, jelenkori dráma 2013.08.26. 09:09:53

Hogyvoltoztam az István, a király Alföldi-féle feldolgozását. A sztori akár ma is játszódhatna. Reformokra készül a kormánypárt. A pártelnök neve Géza, helyettese az européer szemléletű Vajk. Csatlakozna a nemzet a Keresztény Európai Unióhoz. Központj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöldkabátos (törölt) 2013.08.26. 08:59:23

Végre én is írhatok laikus vélemyént, mielőtt elveszne többszáz komment között :D

Először is: Feke Pál, nem fekete (Vagy ha poén volt, és nem értem, akkor bocs.)

Pozitívum: kicsit más értelmezés. Hangosan elnevettem magam, amikor Asztrik rákiált a népre, hogy NNAA!!!, azaz imádkozzatok.

Negatívum: 1) A zene. Mert ez egy rockopera, de az eredetihez képest élvezhetetlen volt az ének, néhol a zene is. 2) Minden negatív lett, túl depis. Az eredetiben pl. Koppány háremjelenete még egész romantikus, itt meg kapunk egy nőverőt.

Szólottam, uff.

Mária 2013.08.26. 09:07:24

"( Alföldi nem nyúlhatott hozzá érdemben semelyik track eredetijéhez a Szörényi-Bródy szerzőpárral kötött megállapodás szerint) "

Ezt meg honnan veszed?

Feldolgozta a számokat, hol lassabbra, hol gyorsabbra vette, és a szövegen is változtatott.

exlex 2013.08.26. 09:17:16

Véleményem szerint alfoldi egy buzeráns, István, a király pedig egy buzeránsparádé.

CSENDES 2013.08.26. 09:17:29

"Egy rockopera pedig, rendezőtől függetlenül sosem lehetne politika kérdéskör tárgya, legyen szó annak öncélú kikacsintgatásairól, (Róbert unja a politikát) vagy a mű kritikájáról."

Azért állj meg egy pillanatra, te "túlképzett" műkritikus.

Ez a darab Szörényi és Bródy olvasatában is politikai darabnak készült.

És csináltak belőle nemzeti maszlaggal leöntött romantikus tirádát.

Két választásod. Vagy teszik, vagy nem. De a politikai véleményt nem vonhatod ki belőle, akkor sem, ha megerőszakolod az értelmezését.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 09:24:15

Ha lesz sok időm, megnézem a neten. De mivel az eredeti is egy rakás szar volt, nem hinném, hogy jó lenne az átdolgozás.

Archenemy 2013.08.26. 09:33:17

Nekem az IK azért is tetszik, mert a keresztény király küzd az ősmagyar lázadóval, és így a liberálisoknak nincs kinek drukkolni! :)

Peterpapo 2013.08.26. 09:36:31

Én azt nem értem, hogy mi a probléma azzal, hogy a keresztények ilyen brutális állatoknak vannak beállítva? Abban az időben, amikor a darab is játszódik, bizony legyilkoltak, ha nem akartad felvenni a keresztény vallást. És honnan tudod, hogy Gizella nem lépett félre egy német tiszttel? Sokan a saját párjukról sem tudják, nem hogy máséról ezer évvel ezelőttről.

Peterpapo 2013.08.26. 09:37:19

@Archenemy:

nekem meg azért, mert így az ősmagyar keresztények nem tudják, hogy kinek drukkoljanak. :)

szanalmas 2013.08.26. 09:50:30

@Archenemy:

Ha te úgy godolod, hogy a libanálisoknak nincs annyi eszük, hogy ha kell akkor vérszocik legyenek, ha kell akkor meg ősmagyar keresztények, akkor azért vagy ilyen buta arcú, libarális bohóc! Én még egy Istvánkirályt se láttam, egyébként is Jimmy a király!

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2013.08.26. 09:50:39

a darab alapvetően politikus, elég hülyeség ezt a rendezésen számon kérni. mit kellett volna csinálni belőle, szerelmi drámát?
'83-ban a királydombon rendben volt a patetikus-romantikus megközelítés. 2013-ban meg (sajnos) teljesen a helyén van a deheroizáló értelmezés. azóta volt módunk megismerni a mai Istvánokat és Koppányokat, no meg saját magunkat is egy választási helyzetben.
amúgy az Alföldi-féle rendezés szerintem - és szerencsére - nagyon is tartózkodott a konkrét aktuálpolitikai értelmezéstől. hogy mibe, mi, mit lát bele, az tök egyéni. a világ nem olyan, amilyennek mi látjuk, mi viszont pontosan olyanok vagyunk, ahogy a világot látjuk, ahogy mondani szokták.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.08.26. 09:53:09

"Abban a szebb világban még Gizella sem volt csalfa."

Aha. Csak úgy véletlenségből panaszkodik egy honfitárs német lovagnak arról, hogy István még hozzá se nyúlt... És úgy együtt megbeszélik, hogy á, el van ez cseszve nem lesz ebből az egészből semmi...

MosoMasa 2013.08.26. 09:56:35

@Peterpapo: Nem a keresztényeken van a hangsúly. Nem is arról szó - az csak annyira van jelen, amennyire az eredeti darabba, a történet értelmezése miatt bele lett írva.
A keresztények helyére elég sok dolgot be lehet helyettesíteni: gondolj csak a színére, vagy a megjelenő jelmezekre.

Peterpapo 2013.08.26. 10:09:09

@MosoMasa:

Hanem min? :) A darab nem arról szól, hogy át kellett térni a keresztény vallásra, ha fenn akart maradni a nemzet?

panelburzsuj 2013.08.26. 10:09:18

@Nelson.:

"az Alföldi-féle rendezés szerintem - és szerencsére - nagyon is tartózkodott a konkrét aktuálpolitikai értelmezéstől"

Múlt péntekig.

Azóta gyönyörűen rá lehet húzni a balos hacacáréra: pislogó atlantista vs wannabe népszabadító .. :)

panelburzsuj 2013.08.26. 10:18:50

@Peterpapo:

Arról az elemista olvasókönyv szól.

Vagy te abból kiindulva értelmezel holmi Boldizsár-Bródy-Szörényi-Alföldi nevű ún. művészek által céltudatosan kiválogatott alkatrészekből összekalapált ún. műalkotást?

Kalandos lehet így élni...

Peterpapo 2013.08.26. 10:29:06

@panelburzsuj:

Kérlek, akkor tájékoztass arról, hogy mi is történt valójában és hogy ez az egész miről is szól pontosan?

panelburzsuj 2013.08.26. 10:34:35

@Peterpapo:

Hányadiktól vegyük át - és mennyit szánsz a korrepetálásra?

MosoMasa 2013.08.26. 10:36:01

@Peterpapo: Mint mondtam, vedd észre azokat a jelzéseket, amiket mondtam pl.
meg még, amik vannak.
Az elmúlt mondjuk ezer év történelmünkben jónéhány esetben döntések ( döntés kényszerek) okán csapódtunk hol ide, hol oda, legyen az a fasizmus, vagy épp a szovjet vörösök, de akár most is bele kellett mennünk egy eu/náto kapcsolatba ... identitásunk belefulladt egy gyarmatosító szemléletbe, ezért kapkodnak vissza sokan azokhoz az idealizált gyökerekhez, ami um. nagynak, hősnek mutatja a magyar nemzetet - erre van szükségük ahhoz, hogy magyarságukat kifejezhessék, megtarthassák, mert elveszett bizony ... büszkeségünk a csatlós szerep áldozata lett.
Messzebbről nézve ez nem csak a magyarra igaz, hanem szélesebb rétegben értelmezhető.
Hát ezért az eklektikus jelmezek, hogy kortalan, hogy ne csak nemzetre szűkített értelmezése legyen - amit egyébként meg maga a történet hordoz.

Peterpapo 2013.08.26. 10:36:56

Kezdetnek elég lesz ez az egy konkrét eset és ha lehet ne legyen több 5000 karakternél.

MosoMasa 2013.08.26. 10:40:01

@Peterpapo: Magyarán van egy alap story, ami rólunk szól, a mi történetünk, ez van felruházva olyan jelzőkkel, amik általánossá veszi, vagy bizonyos vonásait általánossá teszi.

Peterpapo 2013.08.26. 10:41:03

@MosoMasa:

Azt is észre kell venni, hogy szinte mindig rosszul döntöttünk. Meg azt is, hogy minket már ezer éve mindig elnyom valaki. Nyilván ez sem véletlen.

proletar 2013.08.26. 10:41:28

Te se tudod miről beszélsz, komám! "Fekete Pál"-nál hagytam abba az olvasást, de persze Sarolt sem Sarolta. Jó hogy nem Saci, wazze!

MosoMasa 2013.08.26. 10:43:59

@Peterpapo: ez nem a darab feladata, hogy megítélje, ez sokkal inkább az utókor itélete, hogy mi volt téves és mi nem - az adott esetben, akkor és ott nem biztos, hogy rossznak tűnt, vagy épp nem volt választásunk, vagy valóban hatalmi, vagy önös érdekek kerültek előtérbe - lsd. István döntése.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2013.08.26. 10:49:01

@panelburzsuj: akkor még egyszer: hogy ki, mire, mit húz rá, miben mit lát, az abszolút mértékben a saját gondolkodásának a függvénye.
ha valakinek nincs műveltsége, nem sokat gondolkodik, akkor szükségszerűen csak egy kisebb tartományban képes értelmezni a világot.

Peterpapo 2013.08.26. 10:49:03

@MosoMasa:

Nem is arról van szó, hogy a darab hogy értelmezi ezeket, hanem mi hogy értelmezzük a darabot.

Lajosforras 2013.08.26. 10:51:34

a színikritikusok véleményét mindenki szíves engedelmével (vagy anélkül) leszarom. számomra nem többek,mint önjelölt megmondóemberek,akiknek semmi más dolguk nincs, mint tudományként feltüntetett végzettségük okán meghatározni, mi is legyen a véleményem egy darabról.

szerintem alföldi istvánja egy fos, számomra élvezhetetlen gagyi,amire egy valag pénzt elköltöttek,ki tudja,milyen okból. nincs az a magasröptűen érvelni tudó, "kvalifikált szakember",aki ezt meg tudná változtatni holmi belemagyarázással. pont. valamit megnézek,eldöntöm,hogy tetszett-e vagy sem. aztán hogy a művészvilág sztárcsinálói milyen indokkal próbálják egy általuk meghatározott színvonalra emelni azt,ami amúgy szerintem vállalhatatlan,az az ő dolguk. ettől számomra a darab marad,ami volt. nem osztanak,nem szoroznak.

MosoMasa 2013.08.26. 10:53:26

@Peterpapo: A darabot nem értelmezheted úgy, hogy "szinte mindig rosszul döntöttünk", mert nincs benne erről szó.
Ez a szép benne, hogy István és Koppány sem zsigeri ellenfélnek van beállítva - mind a ketten tudják miről van szó, kifejezetten egyet is értenek, mondhatjuk divatos szóval: konszenzus van köztük dolgokban.

panelburzsuj 2013.08.26. 10:53:30

@Nelson.:

Ok- akkor most tatok egy ingyens bemutatót (Peterpaoo is lessen ide...)

Kettőspont és bezárójel egymás mellé ültetve a netes köznyelvben azt jelenti: viccelte.

Így szokás használni:

Érted, jegyzőkém? ... :)

(Továbbléphetünk az Elementary 2-re?....)

Peterpapo 2013.08.26. 10:54:53

@MosoMasa:

A szinte mindig rosszul döntöttünk nem a darabra szólt, hanem arra a felvetésedre, hogy mindig csapódtunk valahova. :)

MosoMasa 2013.08.26. 11:01:20

@Lajosforras: Belemagyarázni olyanok szoktak, akik nem tudnak olvasni. Bármilyen alkotás tisztán és világosan van írva, mint a betű és a szavak, csak ismerni kell.
Érdekes, hogy ha te nem is vagy kíváncsi rá, nem is érdekel és nem is érted, akkor miről mondasz véleményt?
Ja kérem, az is hozzáállás, hogy egy egy mosogatószivacs szar és haszontalan eszköz, mert nem tudom vele a biciklimet felpumpálni.

MosoMasa 2013.08.26. 11:04:20

@Peterpapo: A csapódás kérdése nem ekvivalens a rossz döntéssel. Nyilván lehet ez is, az is.
de mint mondtam, a darab nem erről szól, hanem arról, hogy ezenközben elvesztettük identitásunkat, olyan dolog határoz meg minket, ami nem vesz erről tudomást.

Peterpapo 2013.08.26. 11:08:11

@MosoMasa:

Valóban nem ekvivalens és tényleg lehet ez is az is. Szerintem nem vesztettük el, csak nem az a legfontosabb, mint ahogy sokan tévesen ezt gondolják.

Peterpapo 2013.08.26. 11:10:55

@MosoMasa:

Pontosabban nem mindegy, hogy az identitásnak mi az alapja, vagyis mivel szeretnénk elsődlegesen azonosságot vállalni?

MosoMasa 2013.08.26. 11:17:26

@Peterpapo: De elvesztettük. Nem egyénben kell gondolkodni, hanem abban, hogy az ország mindig arra sodródott, ahogy amerre mondták neki, figyelmen kívül hagyva az akaratunkat, vagy akár nemzeti sajátosságunkat, véleményünket.
És ha ebben a darabban van egyáltalán valami napi a napi politikából, akkor épp az, hogy igenis tessen felállni, szót emelni a saját érdekeink mellett. Akár egyénileg, de inkább mint nemzet.

Lajosforras 2013.08.26. 11:21:50

@MosoMasa: tartsuk fenn nekem a jogot a vélemény kinyilvánítására. a "mire gondolt a szerző" típusú eszmefuttatások nyugodtan lehetnek többirányúak is és ha szerintem a darab megírásakor csak sietett,mert hasmenése volt,az éppolyan "tudományos" vélemény, mint bárki másé,aki végignézte a darabot,majd a nagy átlagtól eltérő szókinccsel megfogalmazta a saját mondandóját.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.08.26. 11:24:22

Bántóan sok helyesírási hiba (nem typo) egy kultúrblogban... nem szép ezzel kezdeni, de itt ez szükséges, na...

Az pedig lenyűgöz, hogy mennyire új elem mindenkinek, hogy Gizella és Vencellin (a német lovag) duettje túlmutat az elfojtott tenniakarás szintjén...

Nekem már gyerekfejjel világos volt, hogy itten kéremszépen... basznak. Ők itten kéremszépen a németes keringő 2/3-os ritmusára egymásra találnak, az elhanyagolt feleség pilláit rebegtetve elhaló hangom rebegi, hogy lassan ki kéne már pókhálózni a sarkokat, mire a lovag - finoman jelezvén, hogy veszi a lapot, odakacsint, hogy a _hüvelyben_ rozsdál a "kard"... éééérted, hüvelyben, a kard...

Erre Gizike, ráerősít, hogy ha így haladnak a dolgok, vénlány lesz, 35 fölött meg már nem olyan biztos a gyerekvállalás, jó lovagunk meg kanos tekintettel bólogat, Ja-ja, Stephan is unmöglich (De bezzeg Ich möchte dich gern' ficken, meine kleine Königin...).

Villannak a tekintetek, működik a kémia, a kétharmad ringatásában együtt dalolják, hogy mindig csak várni, ez jellemzi a magyart - a német ipar viszont tetterős! ld. a befejező versszakot!

István csak elméleket gyárt, nem lesz így jó ez a Magyarország - énekli a lovag. Márpedig tényleg, mi értelme egy olyan országnak, ahol nincs egyértelmű trónörökös? Mire számíthat István után szerelme, Gizella, ha István fiú örökös nélkül hal meg? Egyértelmű, menteni kell, ami menthetőt, életet kell lehelni ebbe a kapcsolatba, az se baj, ha Imre herceg szőke lesz, és kékszemű! Rajta hát, halál reám, ha ezt hagynám, Büch dich, befel' ich dir... (na jó, elkalandoztam, ez már Rammstein)

MosoMasa 2013.08.26. 11:32:19

@Lajosforras: Egy szó sem esett arról, hogy mit "gondolt a szerző".
Jó esetben ezt csak ő tudja.
Azonban egy alkotás valamilyen élményt nyújt, ami érzeteket kelt. innentől pedig már kizárólag a befogadón múlik, hogy ő ezt hogyan értékeli - mint mondtam, betű és olvasás kérdése.
Azonban sokaknak a befogadás gátakba ütközik, leginkább a saját értetlen ellenállása.
Te egy sztereotipia alapján itéletet mondasz, összekapcsolsz valamit a fejedben, aminek ehhez semmi köze.
Ez nem vélemény, ez csak önkéntelen prüszkölés.

Lajosforras 2013.08.26. 11:47:38

@MosoMasa: nna, pont az élményemről beszéltem az első hozzászólásban,majd megindokoltam,szerintem miért is felesleges egy darabról bármilyen kritikát írni. főleg akármilyen gátakra és értetlen ellenállásra hivatkozni a darab megítélését illetően. mellesleg ez nem a darab minősítése,hanem az enyém,aminek a darab megítéléséhez nem sok köze van. ezzel legfeljebb a "szakmai hozzáértésemet" lehet kétségbe vonni. a befogadás-mint olyan-pedig mindenkinek a saját dolga,de ettől nem lesz kevésbé elfogadható a véleménye,legfeljebb nem egyező.

Avatar 2013.08.26. 11:48:03

"Alföldi beleírt egy olyan sort, ahol Gizella éppen az élete őrlődésében lévő Berényi Andrást szakítja félbe, fejhangon beledalolva egy olyan dumával miszerint: "István, nem törődsz velem eleget, csináljunk inkább egy gyereket!" - Kultúrális KO , szellemi mélyütés, és itt nincsen mentség, ez egy hozzáadott Alföldi.."

Az a sor eredetileg is benne volt. Azzal kezdődött a "Jajj, de unom a politikát" az eredetiben is. Ami a zenei részek szövegében új volt, az a Feró és VMiki (nem wmiki!) által regölt 2 versszak Gézáról és Taksonyról.

Bruteman 2013.08.26. 11:50:46

Szerintem aki számára Alföldi csak egy rendszerellenes buzi, annak nem fog tetszeni a darab.

Aki számára az eredeti darab kizárólag a magyar keresztény államiság és a magyar nép dicsőséges felemelkedéséről szól, amihez szép kosztümökbe bújtatták a kor legnagyobb rockereit, annak szintén nem fog tetszeni.

Véleményem szerint a mondanivaló pontosan ugyanaz, mint 83-ban volt, míg a pillanatnyi, mögöttes aktualitása változott (szerencsére). Annak meg csak örülni szabadna, hogy ma már szabadabban használhatók a művészi nyelvben olyan motívumok, amikkel annak idején csínján kellett bánni (tömegsír, szex, egyenruhák, stb...).

A darab nem kísérelte meg az össznemzeti jelkép megújítását, hála az égnek. Adott egy modernizált változatot, amelyben talán több az (ön)irónia is, de sem mondanivalójában, sem megjelenítésében nem távolodott el fikarcnyit sem az elődjétől.

Szerintem tökéletesen azt adta, ami a cél volt, ami a célja lehet egy ilyen nemzeti jelkép feldolgozásának. Semmi ikonrombolás, megszentségtelenítés nem észlelhető abban.

Abszolút támogatott :)

@Lajosforras: Három kommenttel azután kérsz jogot a vélemény kinyilvánítására, miután kijelentetted, hogy téged senkié sem érdekel :)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2013.08.26. 11:51:45

@MosoMasa: igazad van. de ez attól még vélemény, az ő véleménye a saját befogadási szintjén.

Elijah_Baley 2013.08.26. 12:01:24

én felnézek mindenkire, aki képes volt az utóbbi harmincévben arra, h végighallgassa ezt a művet.
aki bármelyik előadást is látta, azt végképp csodálom.

MosoMasa 2013.08.26. 12:20:04

@Nelson.: Hát mondjuk igazad van.
Sajnos én a véleményalkotást a zsigeri reflexiónál többnek gondolom.

REM. 2013.08.26. 12:23:31

Sajnállak Bruteman

unionista (törölt) 2013.08.26. 12:24:45

volt néhány jó mozzanat. a trabanton érkező regősök, az unom a politikát, és a zárójelenet. a többi felejtős.

Erő e-meló 2013.08.26. 12:28:59

Az eredeti darab nekem túlságosan patetikus volt, de akkor és ott jól kifejezte a közhangulatot. Ez a mostani zavaros kavarás Alföldi és körei közhangulatát fejezi ki. Egy elzárkózott, saját belterjes világában benarkózva szenvelgő, teljesen improduktív csínytevő gárda kenegeti szarral a köztéri szobrot, hátha ettől felmegy majd az adrenalin

Nem megy fel az adrenalin (legalábbis nálam), kigondolt műbalhé az egész, enyhe undoron kívül mást nem vált ki a zemberből, nem is érdemes vele foglakozni

KJB 2013.08.26. 12:40:47

A cikk tele elírásokkal, alaki hibákkal, helyesírási hibákkal. írásjelek össze-vissza kitéve, stb.

Kár...

Azért mielőtt felkerül valahova, megérné átnézni. Még ha Mac-en nincs is helyesírás ellenőrző...

Lajosforras 2013.08.26. 12:41:11

@Bruteman: elnézést, nem kérem a jogot,az csak úgy van,mint mindenki másnak. a kérés amolyan szófordulat,ha úgy tetszik,udvariasságból.
nem bizony. abból a szempontból semmiképp, hogy nem fogja megváltoztatni az enyémet a darabbal kapcsolatban. :)

Peterpapo 2013.08.26. 12:55:00

@MosoMasa:

Pedig elsősorban az egyéneknek van saját identitásuk, ami ha találkozik a másikéval, abból lehet bármilyen csoportosulás. Legyen hit, vagy focicsapat. Persze mindegyiket másként választjuk ki és ezekkel nincs is semmi baj, mert szükség van rájuk. A fő gondot én ott látom, hogy elsősorban az emberrel kellene azonosulni, másodsorban az emberrel, harmadsorban az emberrel és csak utána kellene a többinek következnie. A történelem során a háborúk és a népirtások mindig a különböző identitások miatt voltak, pedig mindenki ember.

MosoMasa 2013.08.26. 13:00:31

@Peterpapo: A focicsapatot nem a drukkerek alapítják, hanem aköré történik a csoportosulás.
Az együvé tartozást a focicsapat határozza meg, mint vezérelv ugye. És ha ha az nincs, vagy csak egy olyan csapat, aki akkor és úgy fekszik le az ellenfélnek, ahogy mondják neki, akkor biza az csak egy nagy szűk rétegnek ad táplálékot.

élhetetlen 2013.08.26. 13:02:21

@Lajosforras: Lehetnek érveid, de ne ez:"amire egy valag pénzt elköltöttek", ugyanis a megjelent adatok alapján három előadás jegyárai behozták az előállítási költséget.
index.hu/kultur/2013/08/23/65_millios_jegybevetelt_hozott_az_istvan_a_kiraly/
Bocs, béna vagyok, nem tudtam élő linket berakni, de ettől még lehet igazam, vág ki, nézd meg

élhetetlen 2013.08.26. 13:04:25

@élhetetlen: vág ki, nézd meg -_> vágd ki, nézd meg!

Peterpapo 2013.08.26. 13:10:22

@MosoMasa:

Az egyesületet drukkerek alapítják. Például a Ferencvárost is azok alapították, de mondandómnak nem ez volt a lényege. :)

Bogyó 2 2013.08.26. 13:12:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Akkor viszont ne nézd meg! Kár az időért.

Bogyó 2 2013.08.26. 13:15:33

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Nagyon Jó!

helysírási hibák ide-oda, de nálam a "nem-e" vágta ki a biztosítékot. Valamikor Koltai Róbert megkérdezte, hogy "Egyetemen ilyet kérdezni?" Miután egy egyetemista "Nem-e" kezdetű kérdést tett fel neki.
Jó, nem bölcsészkaron történt, az tény.

2013.08.26. 13:15:46

Ezzel a darabbal az a baj, hogy az eredeti mű nevével lett előadva. Ahhoz semmi köze! Áldom az eszem, hogy nem vettem erre a borzalomra jegyet! Láttam már többször az eredeti koncepció szerinti előadást, akkor tudtam, hogy mit várhatok. Ez a rendezés egy olyan mértékű mást adott, hogy nem illene ugyan úgy nevezni!

Bruteman 2013.08.26. 13:21:26

@Lajosforras: Ez rendben is van így, én különben elsőre is értettem. Amit nehezen dolgozok fel általában, az az a hozzáállás, amikor a "nekem nem tetszik" állítást oly módon sikerül kinyilatkoztatni, hogy közben egész szakmát mondasz értelmetlennek, "megmondóembernek", "sztárcsinálónak"nevezel valakit, aki csak a munkáját végzi. Szerintem ez erősen degradálja és hitelteleníti azt ez egyszerű közlendődet, hogy neked nem tetszett. Az ilyen hangnemű véleménnyel továbbá mindenki mást is automatikusan besorolsz az általad hülyék közé, akinek esetleg más a véleménye, hiszen a sorok között ott van, hogy akárki akármit is mond, ez egy akkor is csak egy szar marad.

Pedig ez mindösszesen ízlés kérdése szabadna, hogy legyen.

Peterpapo 2013.08.26. 13:27:28

@abcd1234:

Nem az a baj a darabbal, hanem az, hogy neked nem tetszik.Biztos van, vagy volt olyan, amit feldolgoztak másként, mint az eredeti és az meg tetszett. Félreértés ne essék! Az nem baj, hogy neked nem tetszett, csak miért ne lehetne ugyanaz a címe?

panelburzsuj 2013.08.26. 13:42:48

@abcd1234:

Igazad van: ezek hülyék.

Ugyanannak a kottának, ugyanannak a szövegnek képesek ugyanazt a címet adni.

Kretének...

élhetetlen 2013.08.26. 13:44:02

„hogy a keresztények mennyire szararcok..”, „akinek a teljes földi és szellemi gyarmatosítás a célja,”, ez még nem baj, nem hallottál a kozépkorról, inkvizícióról?
„Az eredeti műben hittél a Krisztus külsejű Istvánnak, a papok is csak papok voltak, abban az Istenben pedig bízhattak a hívei, és nem fegyverrel kényszerítették őket bárkit éljenzésére.” Az eredeti műben nem négyelték fel Koppányt?

Nos, nem tetszett a darab, de nem azok miatt, amit Te írtál. Nem tetszett, mert Istvánnak el kellett volna jutnia a mama szoknyáját fogó gyerektől, (itt az asszonyod, bátorító mosoly anyától szitutól), a tudom, mit akarok „királyig”, na, ez nem sikerült. Feke Pál színészi teljesítménye kb. annyi volt, hogy, mögötte már a palásttal, megpróbált eltökélten nézni. A lógyilkolás komoly melléfogás volt, ez tény, de az egész rendezői koncepció nem rossz.

panelburzsuj 2013.08.26. 13:45:52

@panelburzsuj:

Amikor egy rockoperában pont az a lényeg, hogy a statiszták kanászbottal vagy géppisztollyal csépelik-e egymást - a "hiteles" szablya helyett!...

grigorij 2013.08.26. 13:50:11

Érdekes írás...
A szerző láthatóan hadilábon áll a helyesírással, például hárem hölgyek = háremhölgyek, torna cipő = tornacipő stb., s ezek azért érdemben befolyásolják ám a leírtak komolyságát...
Aztán a "náci" nem Asztrik, hanem Vecellin...
Sarolt a történelemkönyvekben is egy számító, rideg és kegyetlen, hatalommániás érdekpicsa...
István Vecellinnel hajtatta végre a közel két évtizedes leszámolást... Ezért jó szimbólum a német tiszti egyenruha...
A "ló lefejezés" is alap, a magyar mondák egyik alapja, a fehér ló és a lóáldozat... (oh, történelemtudás...)
Ja és Gizella az eredeti darabban is énekli ám, hogy:
.
"Jaj, de unom a politikát,
Inkább engem törődne és csinálnánk egy kis babát!
De István oly fáradt és gondterhelt,
Nem lesz ebből már soha kiskirály."
.
Szóval érdekes a kritika, ha alapvető információhiány gátolja a kritikust...

panelburzsuj 2013.08.26. 13:59:11

@grigorij:

"Kultúrális KO" - szóval a van ám azér itt önkritika, csak valahová a hömpöly közepébe rejtve... :)

(Aszt má nem is tudom, hogy Asztrid-ot itt láttam-e, vagy valamelyik konkurens kulturposzton. Pedig úgy megfordult bennem, hogy bisztos az Aszteroida becézése...)

Lajosforras 2013.08.26. 14:04:05

@Bruteman: az is marad. ízlés kérdése,semmi másé. ebben mélységesen igazad is van, nem lehet vele vitatkozni.
azzal sokkal szívesebben, hogy vita kerekedik az ízlésről.

"...közben egész szakmát mondasz értelmetlennek, "megmondóembernek", "sztárcsinálónak"nevezel valakit, aki csak a munkáját végzi."

pongyolán fogalmaztam,elnézést. azok,akik tényleg a munkájukat végzik, természetesen tiszteletre méltó emberek,amennyiben a céljaik tiszták és valóban egy tollvégre tűzött darab hiányosságait avagy éppen mások előtt rejtve maradt értékeit kívánják feltárni.
nekem a valódi sztárcsináló kritikusokkal van komoly bajom,akik érdekek mentén kritizálnak, húznak le vagy épp emelnek fel egy darabot.na azoktól komoly herótom van.

egyenlítő 2013.08.26. 14:05:30

Ha esetleg valaki István királyra is kíváncsi:

Romsics Ignác: A történeti István
nol.hu/belfold/20130817-a_torteneti_istvan

egyenlítő 2013.08.26. 14:09:05

@grigorij:
"Biztosra vehető viszont, hogy István hadainak a főparancsnoka (Vecelin), testőrei, illetve testőrségének a parancsnokai (Hont és Pázmány), valamint katonáinak egy része egyaránt német volt, míg a valószínűleg pogány Koppány támogatói saját dél-dunántúli szállásterületének a fegyverforgatói közül kerültek ki. Az idegenek jelenléte István hadseregében olyan jelentős volt, hogy a pannonhalmi apátság néhány évvel későbbi kiváltságlevele szerint a küzdelem kifejezetten „a németek és a magyarok között” dőlt el."

Csucsundra 2013.08.26. 15:07:51

Ha eltekintünk alföldi tehetségétől (?...lásd még: ha német/katolikus/keresztény, akkor= náci/verőlegény, meg nemzeti jelkép öncélú felvonultatása,lehetőleg negatív felhangokkal), stohlbuci sztárolásától, a modern rendezéstől, ami mostanában csakis vér-ondó-nácik hármasságában jelenik meg a lehetőségekhez mérten, szóval vonatkoztassunk el etől, és vegyük azt,hogy ez egy rockopera...hát kb sikerült olyat összehozni, csóró színészek operett(vagy az sem) hangjaival,aminek se a rockhoz, sem az operához nincs köze... Rockoperához meg végképp. Bár itt megjegyezném, egyre inkább azt hiszik kedvenc színészeink,hogy az ének szak , vagy a jazz ének tanszak a Zeneakadémián tök felesleges időtöltés,illetve olyan,hogy veleszületett tehetség, sok évi gyakorlattal fűszerezve, nincs is,mert ők akkora színészek-művészek ,hogy a nagy hangokat is el tudják játszani...És akkor oda kerülnek stohlbuciként egy Vikidál mellé(horrible dictu), akinek, hangilag,vagy akár Koppányként is, a szünetben nem vihetnének vizet az öltözőbe,nemh hogy énekeljék utána ugyanazt a karaktert......vagy egy csóringer félig képzett énekes hanggal Feke Pali Varga Miklós helyett...egyszerűen szánalmas. 1-2 éve ment párhuzamosan a Társulat István , a király-ja az eredeti 83-assal párhuzamban, váltogattam közöttük, aztán feladtam, annyira szánalmas volt a sok ifjú wannabe -énekeske az "öregekhez " képest. A rendezést nem is néztem.... Ez van. Szánalmas, rockoperának nem, rocknak sem ,csak egy középszerű színházi zenés darabnak mondható dolog lett ebből, ezekkel a hangokkal....

milarepa78 2013.08.26. 15:23:04

@élhetetlen:
"A lógyilkolás komoly melléfogás volt, ez tény, de az egész rendezői koncepció nem rossz."

Az eredetiben is volt lóáldozat.

élhetetlen 2013.08.26. 15:32:37

@milarepa78: Csak a mostani előadásról (TV, RTL) mondtam, amit mondtam, és csak azt akartam mondani, hogy a gipszló gyilkolás melléfogás volt. Ez saját vélemény, mint nézőé. Lehetett volna akár erre is jobb megoldás. Ez béna volt.

egyenlítő 2013.08.26. 16:53:22

@Csucsundra:

Mondjuk a '83-as előadás playbackről ment, úgy könnyű a jó énekhangot produkálni :-)

panelburzsuj 2013.08.26. 17:00:14

@egyenlítő:

Az nem is úgy volt...

A Faumiki (=/= WMiki) ott lapult a Pelsőczy palástja alatt.

gyedmaróz 2013.08.26. 17:58:59

Azt nem tudom, hogy van pofája kritikát közölni egy olyan ürgének, aki a helyesírással ennyire hadilábon áll.

MosoMasa 2013.08.26. 18:26:38

@gyedmaróz: Hát mondjuk eddig összesen ez az egy irománya van.
Lehet nagyon berágott és ezt ki akarta adni. ;)
( De hogy került ezzel az index címlapjára??? O.o )

Lacy27 2013.08.26. 18:49:35

Egy újabb foss kritikus, de legalább nem buzizott. Véleménynek nem rossz, de ugye mitől kritikus akkor? Mindegy.
Nekem nagyon tetszettek a szerepek sarkítása. Ami igazából közelebb áll az akkori valósághoz, csak ez sok mai embernek szentségtörés, hogy nem erkölcsi hősök, hanem esendő emberek. Ez van. :)
Én egy nácit se láttam csak német egyenruhásokat (katona vagy rendőr), az már mai sztereotípia, hogy egyenruhás német csak náci lehet. Szerintem az egyetlen kirívó rész az unom volt, ami túl szájbarágós lett.
Baromira lestoppolta a darabot. A többi emészthető. Nekem Alföldi továbbra is érdekes rendező.

Mensikov 2013.08.26. 19:27:02

@Peterpapo: Azé a történet hűség szerint jó Géza fejedelem néha keresztény volt néha pogány. Mint szegény Luther. A szőnyege a térgyénél megkopva. Vagyis néha megtérgyelt. Ha magában volt. Én meg voltam kisdobos-úttörő és elsőáldozó-bérmálkozó. és nem lettem kivégezve.

Amorphis 2013.08.26. 19:30:59

Én nem mennék bele mélyenszántó politikai és művészi elemzésekbe. A darab úgyis mindenki számára mást jelent, csak sokan szeretnék kisajátítani maguknak. Mindenki azt lát bele amit akar. A darab valóban túlnőtt az alkotók eredeti szándékán.
Az eredetiből azért lett kultikus és örökzöld darab mert mind a megzenésítésben, mind az előadásban, dalszövegben fantasztikusat nyújtott, a mögöttes értelmezések elhanyagolhatóak voltak.
Jelen darab zeneileg szinte értékelhetetlen, borzalmas, így maradtak a mélyenszántó gondolatok, elemzések. Ki mit lát bele. Nagyrészt szerintem marhaságokat. Felesleges.
Ez egy rockopera bazmeg!! Szóljon faszán, tépje le a fejemet, a többit leszarom!
Mi lenne, ha mondjuk egy operát pocsék énekesek, de nagyszerű(???) színészek adnának elő mély beleéléssel. Füttykoncert! Megérdemelten. Nem véletlen, hogy nálunk pl. egy Boleyn Annát egy 60 éves matróna fogja énekelni a napokban, de a magas C-vel bizonyára nem lesznek gondjai...

Amúgy meg nem tudom ki mit várt Alfölditől, hozta a formáját. Aki imádta ezt is imádni fogja, aki utálta ezt is utálni fogja.
süti beállítások módosítása